FAQ

Najčešće postavljana pitanja

Šta je veštačka trava?

Proizvođači sinteticke veštacke trave uložili su veliki napor kako bi napravili veštacku travu što približniju prirodnoj I koja poseduje iste karakteristike kao I prirodna.

Kako se proizvodi veštačka trava ?

Veštacka trava se proizvodi na sličan nacin kao I tepisi. Mašine utkaju zelena vlakna na polietilensku podlogu. Na poleđini podloge nanosi se lateks koji sprečava ispadanje vlakna. Da bi voda mogla da otiče, naročito na otvorenim terenima, obavezno se buše rupe na svakih 15 – ak centimetara. Na kraju se trava dobije u širokim rolnama od po 4 ili 2 metara u zavisnosti od potreba. Poštoji mogućnost da se proizvođačima tačno naruči dužina rolni kao i obeležene ravne linije terena žute ili bele boje, što je svakako bolje nego urezivati naknadno linije u teren. Polietilen i polipropilen su materijali koji su najzastupljeniji u pravljenju vlakana. Ona od polipropilena su mekša dok su polietilenska vlakna znatno otpornija na razne klimatske uslove. Visinu vlakna određuje vrsta sporta, a mogu biti visine od 10 do 60 milimetara.

 Za šta sve može da se koristi veštačka trava?

Veštačka trava se najviše koristi u sportskoj industriji. Tereni za fudbal ,tenis, golf su poslednjih godina sve više zastupljeniji kako sirom sveta, tako I u našoj zemlji. Pored sportskih terena, veštačka trava moze da se koristi I u dekorativne svrhe. Dvorišta, parkovi I terase koje su  obloženi veštackom travom  svakako daju prijatan osećaj.

Na mestima gde nije moguće da izraste prirodna trava kao što su podovi balkona, terasa ili neki drugi delovi dvorišta ovo je svakako pravo i najadekvatnije rešenje.

Koje su osnovne karakteristike veštacke trave?

Osnovne karakteristike sintetičke veštacke trave jeste upravo u tome što je po izgledu veoma približna prirodnoj travi, mekana je i udobna za hodanje. Bitno je reći da je veštačka trava takvog sastava da  u njoj nije moguće razvijanje mikro organizama I stvaranje alergenata.  Otporna je na velika zagrevanja, kao i na UV zračenja i ne može vremenom da izgubi boju.

Veštačka trava koja se koristi za fudbal  visine je od 5 do 6 santimetara i ispunjena je recikliranom gumom (gumenim granulatom), i kao takva obezbeđuje fudbalerima stabilnost stopala, pravilno odskakanje lopte, garantuje da na ovoj vrsti veštačke trave ne može doći do ogrebotina usled pada ili klizanja,  i  ublažava udarce pri padu, čime je smanjen rizik od povreda.

Koje su prednosti veštacke trave u odnosu na prirodnu?

Osnovna prednost veštacke trave jeste ta da je svakako dugotrajnija od prirodne trave. Nema govora da je u ekonomskom smislu mnogo bolje i isplativije postaviti veštački travnjak u odnosu na prirodni. Prirodna trava zahteva puno nege – od zalivanja, košenja, prihranjivanja do toga da je treba odmoriti od gaženja i habanja. Korišćenje veštačkog travnjaka može biti  neprekidno 24 časa u apsolutno svim vremenskim uslovima. Što se tiče bezbednosti igrača potpuno je jednaka prirodnom travnjaku.

Kako se ugrađuje veštačka trava?

Veštačka trava se postavlja na podloge koje su unapred pripremljene za instalaciju. Podloga moze biti od asfalta, betona, dok je kod otvorenih terena mnogo bolje pripremiti podlogu u vidu drenažnog sloja tucanika i peska. Ovaj sloj treba da bude oko 20 –ak centimetara debljine što zavisi od terena, njegove veličine i namene. HetTrik Sport  će Vam dati detaljno objašnjenje o pripremanju drenažnog sloja. Kada se dobro utaba i precizno niveliše mogu se postavljati rolne veštačke trave. Vrši se ukrajanje spojeva rolni i lepljenje na spojne bandaž  trake. Koristi se dvokomponentni poliuretanski elastični lepak. Zatim se urezuju linije terena I lepe se na indetičan način.

Kada se teren zalepi na svim sastavima sledi ubacivanje peska I gumenog granulata. Ubacivanje se vrši posebnim mašinama. Potrebno je da se postupak izvrši pažljivo i postepeno a trava mora konstantno da se četka kako vlakna  ne bi ostala zatrpana. Uloga kvarcnog peska je da vlakna drži uspravno I da obezbedi određenu, ravnomerno raspoređenu tezinu po citavom terenu.

Kod teniskih terena koristi se isključivo kvracni  pesak , dok se kod fudbalskih dodaje i gumeni granulat kako bi teren bio elastičan i mek.

Koliki je vek trajanja veštacke trave?

U zavisnosti u koju se svrhu koristi veštačka trava, toliki je I njen vek trajanja. Het Trik Sport daje garanciju na veštacku travu od 5- 10 godina, ukoliko se tereni odražavaju na pravi način.

Na koji nacin treba odrzavati veštacku travu?

Veštačka trava se se održava, povremenim mašinskim četkanjem, dodavanjem kvarcnog peska ili gumenog granulata. Servisiranje terena od veštacke trave zavisi od njenog korišcenja. Ne može se tačno reći koliko puta godišnje je potrebno servisirati teren. Samo serivisiranje terena svakako produžava rok trajanja veštacke trave.